Sklerosering är en metod för att behandla ytliga blodkärl genom att injicera en lösning som gör att kärlväggarna klibbar ihop, skrumpnar och försvinner, blodet leds istället genom friska kärl. Det är en enkel och icke-kirurgisk procedur som ger synliga resultat. Dessa kärl behövs inte för din normala cirkulation.

Vad är sklerosering?

Vill du bli av med missprydande ytliga kärl på benen? Sklerosering är en behandling för kärlbristningar eller kärlspindlar som är vanligt förekommande men kan lätt behandlas med en injektionslösning och behandlingen tar mindre än en timma. De blå eller röda kärlbristningarna är till stor del ärftliga, men kan också uppkomma i samband med graviditet, sjukdom, solning osv.

Hur fungerar behandlingen?

Kärlbristningar är små kärl, oftast mindre än 1 mm i omkrets och ligger nära hudytan. Lösningen injiceras direkt i kärlen och får kärlväggarna att klibba hop sig och därefter successivt försvinna av sig själva. Behandlingen är nästintill smärtfri. En lätt kliande känsla kan uppstå men är snabbt övergående. Vid utbuktande kärl, så kallade åderbråck och större kärl åtgärdas dessa med ett kirurgiskt ingrepp eller med laser.

Vad händer efter behandling?

Direkt efter sklerosering kan en lätt klåda och värmeökning upplevas i de behandlade området. Detta är övergående och försvinner inom ett dygn. Små sticksår och blåmärken är också vanligt. Stödstrumpor rekommenderas ca en vecka efter behandling för att du ska få så bra resultat som möjligt.

Efter behandling kan du återgå till din vardag men avstå från all cirkulationshöjande aktivitet så som träning eller bastubad på minst 48 timmar. Det tar 6-8 veckor efter behandling innan du får ett fullgott resultat av behandlingen. De flesta väljer att göra detta i god tid innan badsäsong och sin semester.

Hur många behandlingar behöver jag?

Vanligast behöver man 1-3 behandlingar för att uppnå önskat resultat.