Det här ingreppet erbjuder en effektiv lösning för att korrigera utstående öron och åstadkomma ett estetiskt tilltalande och balanserat utseende.

Öronplastik – utstående öron

Korrigeringen av öronens utseende utförs oftast med lokalbedövning, ingreppet tar normalt sett cirka en 1 till 1,5 timmar för båda öronen. Den vanligaste tekniken är att avlägsna en liten hudbit från baksidan av örat. Därefter genomförs en försiktig bearbetning av brosket på framsidan av örat, direkt under huden, genom att antingen skrapa eller slipa det. Efter detta justeras brosket i den rätta positionen genom användning av trådar och små kompresser. Dessa kompresser behålls på plats i cirka 2 veckor för att säkra korrekt form.

Innan operationen

Det är viktigt att en noggrann undersökning och konsultation genomförs innan operationen. Detta för att förväntningarna avseende utseende och funktion ska stämma och att operationen kan genomföras på bästa sätt. Du får en redogörelse hur operationen kommer att gå till och vad du kan förvänta dig för resultat.

För att slutresultatet ska bli så bra som möjligt är det oerhört viktigt att följa instruktionerna du får efter operationen. Detta minskar risken för komplikationer och hjälper kroppen att läka.

Öronplastik utförs vanligen under lokalbedövning. Vår lokalbedövning blandas med natriumbikarbonat och svider därför inte. Önskar man lugnande medicin inför operationen, finns detta att få. Man kommer då en timme innan operationen så att medicinen hinner verka. Efter operationen appliceras ett bandage över panna och öron för att säkra och skydda området.

Operationstiden ligger i sin helhet runt en timme. 

Efter operationen

De inledande dagarna efter ingreppet är det vanligt att starkare smärtstillande medel behövs, speciellt för att hantera nattens obehag. Efter detta initiala skede kan de flesta övergå till att använda receptfria smärtstillande tabletter. Ett förband appliceras efter operationen och bör bäras de första 3 dagarna. Ett återbesök hos kirurgen är bokas in inom 3-7 dagar för kontroll av sår och övervakning av läkningen.

Efter cirka 2 veckor är det dags för ytterligare en uppföljningskontroll med sjuksköterskan. Vid detta besök tas även bort de tussar som används för att underlätta läkningen. Under de första 2 veckorna rekommenderas att du bär ett pannband dygnet runt för att hjälpa till att forma och hålla öronen på plats. Efter denna period behöver du fortsätta använda pannbandet under nattetid i ytterligare 3 veckor.

Efter cirka 12 månader kallas du in för ett avslutande besök för att utvärdera resultatet av operationen och säkerställa att det har uppnåtts enligt förväntningarna.

Boka tid för konsultation 0707-30 54 01

Priser

Konsultation inför plastik 600 kr

Operation ca 35.000 kr, exakt pris ges vid konsultation